Kövess minket!
  
     

Ne feledkezz meg a hóláncról! Milyen szabályok vannak Magyarországon és közvetlen szomszédjainknál?

Ne feledkezz meg a hóláncról! Milyen szabályok vannak Magyarországon és közvetlen szomszédjainknál?
2014, március 17.

Magyarország:

Hazánkban még nem született erre szabályozás, így nem kötelező a téli gumi használata, bár erősen javallott. Hóláncok terén pedig a közútkezelő jelzése alapján kell eljárni. Azaz, ha az időjárási viszonyok és az út állapota megköveteli, akkor kihelyezhetnek annak használatára felszólító táblát, és akkor csak a hólánccal felszerelt jármű használhatja az adott útszakaszt.

Ausztria:

Minden év november 1. és április 15. között kötelező a téli gumi használata, vagy 4 mm mélységű abroncs alkalmazása. Hóláncot, bár ebben az időszakban mindig kell lennie a vezetőnél, csak abban az esetben szabad használni, ha jég vagy összefüggő hóréteg borítja az utat.

Szlovénia:

November 15. és március 15. között kötelező a téli gumi használata, azonban elegendő csak a hajtott tengelyen, emellett hóláncnak is lennie kell a vezetőnél.

Szlovákia:

Ha az utat összefüggő hó- vagy jégréteg borítja, akkor kötelező 3 mm mélységű gumiabroncs használata, mind a négy keréken, ennek hiánya bírságot von maga után. Autóbuszok és tehergépkocsik esetén november 15. és március 31. között kötelező legalább a hajtott tengelyen téli gumiabroncsot használni.

Horvátország:

Ha a hó mennyisége meghaladja az 5 cm-t az úton, vagy jeges a felület, akkor kötelező hóláncnak lennie a járműben. Szintén kötelező legalább a hajtott tengelyen a téli, vagy négy évszakos abroncsok használata.

Románia:

November 1. és március 31. között kötelező a téli gumi használata. Itt is az a szabály, hogy ha bizonyítottan a rossz abroncs eredményezett balesetet, akkor a jármű tulajdonosának kell megfizetnie az okozott kárt a mentésért, valamint büntetéssel is sújtják.

A biztonság elsőleges szempont a közlekedés során, ezért mindig fokozottan figyeljenek a vonatkozó szabályok betartására!

Olvastad már?

Hirdetés

Facebook

GooglePlus

Hirdetés

Hirdetés

Megosztás

facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Csatlakozz a Marketing Magazinokhoz!

Facebook

Twitter

Google Plus

YouTube

Read previous post:
eladokamion.com.szolgáltatások.1
Alkalmazással a hatékony üzemanyag gazdálkodásért – Dynafleet

Kamionosként az egyik legégetőbb probléma a hatékony üzemanyag gazdálkodás, ennek tükrében nagy segítséget jelent a Volvo által bevezetett alkalmazás! A...

Close